logo
navigation bar
half a mandolin ornament

Biografie

 
Gerda playing baroque mandolin  

Gerda Abts behaalde een eerste prijs mandoline met grote onderscheiding en een eerste prijs kamermuziek bij Florean Heyerick aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Zij behaalde het hoger diploma mandoline aan de Hochschule für Musik te Wuppertal, bij Marga Wilden-Hüsgen. Het hoger pedagogisch diploma behaalde Gerda Abts met grote onderscheiding aan het Lemmensinstituut te Leuven. Zij volgde een meestercursus te Wenen bij Prof. Vinzenz-Hladky.
Gerda Abts concerteerde met de grootste orkesten van België zoals het Symfonisch Orkest van de Munt, de Vlaamse Opera, de Filharmonie van Vlaanderen, het BRT-orkest en tal van kamerorkesten, zoals Champs d’Actions, Hermes ensemble, het Beethoven-ensemble en Prima Musica. Meermaals werd ze gevraagd om de beroemde bariton José Van Dam te begeleiden in de bekende aria uit Don Giovanni. Gerda Abts trad ook op in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Spanje, en werkte mee aan verschillende cds. Gerda Abts was soliste bij het Brasschaats mandoline-orkest, het Antwerps Mandoline-orkest, Consortium Mandolinata van Boechout en Testudinum uit Brugge. Zij speelde in duo met gitaristen als Myriam Bogaerts, Emanuel Sarens, Roland Broux en Frank Liégeois. Gerda Abts speelt ook barokmandoline in het Antwerps Barokensemble. In 2015 waren ze op tournée in Bourgogne, in 2016 in Sint-Petersburg.

Gerda Abts is lerares mandoline en samenspel in diverse muziekacademies. Zij gaf ook les aan de Artesis-Plantijn hogeschool, Koninklijk muziekconservatorium te Antwerpen als professor mandoline, repertoirestudie, literatuurstudie en lerarenopleiding. Meer hierover op de pagina "Mandoline in het onderwijs".

Info: zie pagina Contact

Muziekacademies: zie pagina met links

Gerda met haar studenten hogere mandoline Maria en Elina Markatatou tijdens een optreden in 2016 in Millegemkerk

Gerda met een van haar studenten hogere mandoline Marte De Leeuw tijdens een optreden in 2012 in het Antwerpse Rockoxshuis

 
 

Elina en Maria Markatatou, twee zussen uit Heraklion (Kreta) leerden muziek op jeugdige leeftijd. Zij waren onmiddellijk verliefd op de mandoline. Alhoewel vrijwel elk Grieks gezin vaak een muzikant in huis heeft, wordt muziek verder studeren niet altijd zo waardig gevonden. Ondanks hun droom studeerden ze eerst beiden wiskunde. Middenin de Griekse crisistijd, nog steeds zonder werk, besloten zij hun droom alsnog te realiseren in het buitenland. Ze deden ingangsexamen in het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Gerda Abts. Hun grote gedrevenheid en talent vielen onmiddellijk op bij de jury. Ondanks een heel andere techniek en stijl die ze zich moesten eigen maken, deden ze beiden een prachtig examen en behaalden hun Master-diploma. Zij bekwamen zich bovendien ook op de barokmandoline. Naast hun klassieke mandoline, willen zij ook de Griekse mandolinemuziek verder exploreren. Zij vormden een groep 'Belgriego' voor de vier vormen van traditionele Griekse muziek en werken momenteel aan hun doctoraat.

Marte De Leeuw begon op achtjarige leeftijd haar studies aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier, waar ze in 2011 haar einddiploma mandoline behaalde met de grootste onderscheiding in de klas van Gerda Abts. Ook bij Gerda Abts studeerde zij mandoline aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen, waar ze het master-diploma haalde in 2016, onder een jury met Prof. Marga Wilden-Hüsgen. In 2011 haalde ze een tweede prijs in de Dexia-Classics wedstrijd. Eind 2012 voerde de Filharmonie van Antwerpen de 7e symfonie van G. Mahler uit, waarbij Marte de mandolinepartij voor haar rekening nam. Verder volgde ze verscheidene stages en masterclasses voor mandoline bij Marga Wilden-Hüsgen,  Juan Carlos Munoz, Marie Fe Pavón, Marijke Wiesenekker, Nelleke ter Berg, Martine Sikkenk en Danielle de Rover.

 

Marte De Leeuw, mandoline

 

Saar Wijns behaalde haar master-diploma Muziektherapie aan het Lemmensinstituut (Luca arts) te Leuven. Als voorbereiding op deze studies, genoot ze haar opleiding  mandoline aan de muziekacademie te Lier bij mentor Gerda Abts, studie die ze in de hogere graad afsloot met grote onderscheiding.
Naast mandoline studeerde ze in haar opleiding andere instrumenten waaronder piano, gitaar, percussie en zang, met nadruk op muzikale improvisatie. Zij werkt momenteel als muziektherapeute.

  Saar Wijns, mandoline
 

Mandoliniste Marina Eckhardstudeerde aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij Benny Ludemann, waar zij naast haar docentendiploma ook haar solistendiploma behaalde.  Als mandoline- en gitaardocent heeft zij een eigen lespraktijk. Ze is muzikaal leider van het Zeeuws Mandoline en Gitaar Orkest en als muzikaal ondersteuner verbonden aan het Regionaal Mandoline en Gitaar Orkest uit Zwolle, dat onder leiding staat van Leo van Rutte.  Samen met Leo van Rutte (gitaar) vormt ze het Follia Duo. 

Ze speelt in het Duo Mandolino met Svetlana Tratch (mandoline, mandola) dat regelmatig samenwerkt met Willie den Hollander (orgel en piano). Samen met haar echtgenoot Monty van Belzen vormt ze het mandoline-accordeonduo Follie à deux. De samenwerking van Follie à deux met Ron Leenderse op gitaar levert het trio Les Amis op. Ze speelt samen met de pianisten Ad van Sleuwen en Christian Blaha. 
Het duo Eckhardt/van Sleuwen bracht in 2007 hun eerste CD uit met originele werken uit het Wenen rond 1800, uitgevoerd op historische instrumenten of kopieën daarvan. 
Follie à deux heeft inmiddels twee CD’s op haar naam staan, Passionata en Passionata deux.  
In 2012 verscheen van het Follia Duo de CD “Hier et demain”.

Meer lees je op haar site http://www.marinaeckhardt.nl/biografie.htm

  Marina Eckhardt

 

Johan Corrales, mandoline  

Johan Corrales studeerde af (gitaar, bandola, tiple) aan de Escuela Superior de Artes “Débora Arango” (Envigado, Colombia) en trok in 2007 naar Barcelona om er gitaar te studeren aan het “Liceu L’Aula de Barcelona”. In 2008 kwam hij naar België waar hij jazzgitaar studeerde bij Victor da Costa (Laken). Vanaf 2010 maakt hij deel uit van het  gezelschap “Ensamble Pa’ los Tres” (Wuppertal, Duitsland) als bandolist en tiplist met concerten in België, Duitsland en Rusland. In 2012 startte hij de Bachelor in de Mandoline bij Gerda Abts aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Als mandolinist speelde hij in 2012 met het orkest “Makogé” de opera “Vom guten Ton” in Duitsland. In 2013 speelde hij als mandolinist met het orkest Symphonia Assai (België). In 2018 behaalde hij zijn Master-diploma mandoline onder Gerda Abts.

 

Het Antwerps Barokensemble (ABE) 

...groepeert enthousiaste beroepsmusici rond een vaste kern, bestaande uit
Jef Van Boven en Pauline Bergsma (traverso), Hilde van Hoijweghen (barokcello)
en Marie-Ange Boost (klavecimbel/orgel ).
Jaarlijks werken ze rond een welbepaald project en
 nodigen daarbij collega-artiesten uit, zodat een steeds
wisselende bezetting voor verrassende resultaten zorgt.
Ook verrassend is de bewuste interactie met het publiek,
dat op onverwachte momenten actief betrokken wordt bij elke voorstelling.
Hun recente projecten: in 2011 "Echt Antwerps" samen met 
woordkunstenares Katty Wtterwulghe, in 2012 "Les Amis de Versailles", 
samen met vier dansers, het "Modern Barock Ensemble", in 2013 
"Una Storia d’Amore" met Christel de Meulder, sopraan, en 
Martin Hoevenaars, mime; eind 2014 en gans 2015 samen met Gerda Abts "Una Corda di Gioia".

Jef Van Boven: traverso Medestichter van het Antwerps Barokensemble. Studeerde fluit, kamermuziek en orkestdirectie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en aan het Conservatorium te Brussel. Sinds 2000 specialiseert hij zich in oude muziek. Naast zijn muzikale carrière is hij ook werkzaam als bouwer van historische toetsinstrumenten. Hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van de klavecimbels in de Artesis-Plantijn hogeschool te Antwerpen.

Pauline Bergsma: traverso Medestichter van het Antwerps Barokensemble. Na haar eerste prijs dwarsfluit en pedagogie aan de “Staatliche Hochschule für Musik” te Karlsruhe studeerde Pauline Bergsma traverso aan het Lemmensinstituut bij Frank Theuns en aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Barthold Kuijken. Nadien volgde ze nog verschillende cursussen kamermuziek, dwarsfluit en traverso in Zwitserland, Italië, Frankrijk en Duitsland. Pauline is actief in de muziekacademie te Brasschaat.

Hilde van Hoijweghen: barokcello Studeerde cello, pedagogie en muziekgeschiedenis aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen . Hilde was actief in verschillende Antwerpse muziekscholen en koren en musiceert nu als celliste in het salonorkest “Entr’Acte”, het Quatuor “Helicon” en het “Spinetti consort”. Daarnaast werkt zij voor het Bisdom Antwerpen in de diaconie.

Marie-Ange Boost: klavecimbel/orgel Promoveerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen met diploma’s voor orgel, muziekanalyse en pedagogie. Ze onderrichtte deze vakken op haar beurt aan hetzelfde instituut .Begin jaren ‘90 onderbrak ze haar muzikale activiteiten om samen met haar echtgenoot een wereldomzeiling te ondernemen. Momenteel musiceert ze freelance in verschillende ensembles waaronder het “Modern Barokensemble” en het “Antwerps Collegium Musicum”.

ABE
 
Pieter Van Tichelen, mandoline   Pieter Van Tichelen studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven waar hij in 2000 met grote onderscheiding promoveerde tot Licentiaat in de Musicologie op een thesis over de geschiedenis van de mandoline in de 17e eeuw. Tot zijn recente vondsten als onderzoeker behoren een bundel 18e-eeuwse mandolineduetten van Giacomo Merchi, een lijvig anoniem manuscript met barokmuziek voor mandoline en basso continuo en een tot nu toe onbekend anoniem mandolineconcerto.
Hij zetelt als vast lid in een internationaal comité dat symposia organiseert over mandolinegeschiedenis (en sinds kort ondersteund wordt door EGMEA). In het academiejaar 2011-2012 was Pieter gastprofessor voor de cursus mandolineliteratuur op het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen (Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen).
     
Pieter studeerde mandoline aan de muziekacademie in Brasschaat bij Krista Sass tot 1996 (diploma hogere graad met grootste onderscheiding) en werd in de editie 1996-97 laureaat van de Nationale Wedstrijd voor Muziek en Woordkunst (nu Dexia Classics). Na de studies musicologie vervolmaakte hij zich nog een jaar op mandoline aan het Katholiek Conservatorium in Tilburg bij Benny Ludemann. Al sinds aanvang van zijn studies aan de universiteit trad Pieter regelmatig op als gastmuzikant of -solist bij verschillende symfonie- en operaorkesten (bv. Vlaams Radio Orkest (nu Brussels Philharmonic), het orkest van de Vlaamse Opera en het orkest van de Munt). Daarnaast speelt hij al sinds 1993 in het Brasschaats Mandoline-Orkest, sinds 2002 in Duo Dolciastro met gitarist Johan Dias, en sinds 2011 bij de Nederlands-Belgische folkband Aerdewerck. Pieter werkte mee aan tal van CD-producties, hetzij als gastmuzikant (bv. op de CD 'Het grote Boeboeksbal' met muziek van Brian Clifton en op de CD 'Koning & Clochard' van Guido Belcanto), hetzij als vast lid van een ensemble (bv. op CD's 2 t/m 4 van het Brasschaats Mandoline-Orkest of op de CD 'DeuGenieterij' van Aerdewerck).   Pieter Van Tichelen, mandoline